Jazz Voyeur Festival

15ª EDICIÓ JAZZ VOYEUR FESTIVAL
La bona música no té data de caducitat Jazz Voyeur Festival compleix quinze anys presentant a Mallorca el millor Jazz del món.

XV Edición JAZZ VOYEUR FESTIVAL

Novembre / Desembre 2022

 

Els pròxims mesos de novembre i desembre començarà la XV edició del Jazz Voyeur Festival i ens sembla un bon moment per a fer una reflexió sobre el realitzat fins ara i sobre el futur d’un projecte independent en un mercat altament volàtil i canviant.

Jazz Voyeur Festival al llarg d’aquest llarg camí, ha pogut portar a la nostra illa a increïbles músics internacionals. Citaré, en primer lloc, als quals ja no estan amb nosaltres: McCoy Tyner, Charnett Moffett, Pedro Iturralde, Lee Konitz, Bebo Valdés, Cachao, Michael Brecker, Charlie Haden y Chick Corea.

Maceo Parker, Paquito D’Rivera, Joshua Redman, Ron Carter, Eddie Palmieri, Dave Holland, Tom Harrell, Bill Evans, Madeleine Peyroux, Richard Bona, Kenny Garrett, Dave Douglas, Gloria Gaynor, Buena Vista Social Club, Chucho Valdés, George Benson, Herbie Hancock, Larry Carlton, Kenny Barron, The Blues Brothers, Charles Lloyd, Brad Mehldau, i molts altres també han estat part d’aquesta aventura al costat dels millors artistes del jazz nacional i local. Amb tots hem celebrat a les sales més prestigioses de l’illa nits inoblidables.

En aquesta nova edició ens enfrontem als reptes del món postpandèmic, on el jazz es torna més nòmada que mai. Viatjar és per als músics el treball, tocar el premi. Vagar i viatjar entre aeroports, ciutats i continents és part del procés dels músics de jazz que intenten obrir-se pas enmig del caos i les dificultats de la crisi que assota amb força en aquests primers anys del segle XXI en la major part del globus terraqüi.

Gràcies a aquesta perseverança l’energia del jazz, continua articulant-se amb els gèneres musicals emergents (trap, hip-hop, rap, etc. ). Els nous intèrprets creen formes personals vinculades a una mescla única de tots els estils jazzístics coneguts, usant la improvisació amb formes més clares i estrictes de les músiques del món, el folklore o la música pop.

Per molt variat que se’ns presenta l’actual panorama del Jazz, els elements fonamentals que uneixen i defineixen aquesta música són i han estat sempre: la improvisació unida al «beat» i el swing, recreats cada nit pels intèrprets a base de talent, originalitat i amb una postura en gran part no comercial.

Aquest esperit serà present en aquesta nova edició, on no podem predir el futur del jazz, ni saber cap a on evolucionaran els seus múltiples estils, però sens dubte és el moment en el qual els músics més joves han de prendre el relleu generacional, les grans llegendes ja no estan amb nosaltres o bé ja no fan més gires internacionals, aquesta és la realitat. 

En aquesta línia i sempre buscant la diversitat d’estils hem dissenyat una programació internacional de primer nivell, amb artistes que mai ens han visitat, una àmplia participació d’artistes locals que actuaran com a convidats en cadascun dels concerts, una nova Big Band formada pels joves engrescats del Conservatori Superior de les Illes Balears, un cicle de Cinema Jazz dedicat a les grans Dames del Jazz amb dones com Aretha Franklin i Billie Holiday que van obrir camí perquè elles també fossin protagonistes en el difícil món del racisme i la misogínia nord-americana.

Paràgraf a part es mereixen les activitats acadèmiques. Per al JVF el tema de l’educació és fonamental i pretenem no ser solament un projecte d’entreteniment sinó també una plataforma de formació per a tots els joves estudiants, músics i públic en general amants d’aquesta música. Preferim no fer concerts gratuïts, ja n’hi ha molts a Mallorca, sinó que busquem desenvolupar un cicle de Màster Classes obertes a tot el públic.

 

Agraïments als nostres col·laboradors i…
Llarga vida al Jazz!

 

Roberto Menéndez

Director

MARIA DEL MAR BONET

ARTISTA INVITADO: BIG BAND BEGUES

06/11/21 · 21:00H  - SON AMAR

POWER UP ORCHESTRA

27/11/21 · 21:00H - SON AMAR

 

CHARLES LLOYD

28/11/21  - TRUI TEATRE

 

Instagram