CINEMA I MÚSICA

Cicles de Música i Cinema

15è JAZZ VOYEUR FESTIVAL

Els afroamericans van trobar en el jazz una manera de viure i en el cinema un mecanisme per a la seva difusió. El jazz no sols era espectacle, sinó també la possibilitat de mostrar-li al món la vida quotidiana del poble afro, les lluites dels seus grans cantants contra la discriminació de Hollywood que no tolerava actors afros en les seves produccions. En aquesta XV edició del Jazz Voyeur Festival, retem homenatge a dues dones fonamentals Billie Holliday i Aretha Franklin, a la qual, a més, retem homenatge en complir-se cinquanta anys d’Amazing Grace.

Les projeccions, amb entrada lliure i gratuïta, tindran lloc al Teatre Municipal Catalina Valls de l’Ajuntament de Palma, durant el mes de novembre, en idioma original i subtitulades.

ELS ESTATS UNITS CONTRA BILLIE HOLIDAY
22 de novembre 2022 · 20:00 Hores

Teatre Mar i Terra.

Pel·lícula biogràfica estatunidenca de 2021 sobre la cantant Billie Holiday, basada en el llibre Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs de Johann Hari. Dirigida per Lee Daniels, la pel·lícula està protagonitzada per Andra Day en el paper principal, juntament amb Trevante Rhodes, Garrett Hedlund i Natasha Lyonne. La llegendària Billie Holiday (Andra Day), una de les millors intèrprets de jazz de tots els temps, va passar la major part de la seva carrera sent adorada pels seus fans al voltant del globus. Tot mentre el Departament Federal de Narcòtics dels Estats Units la va fixar com a objectiu mitjançant una operació encoberta liderada per l’Agent Federal Jimmy Fletcher (Trevante Rhodes), amb qui Billie havia tingut un tumultuós romanç.

El film recorre els anys més traumàtics de Billie Holiday (1915-1959) en la seva relació amb les autoritats dels EUA. Els seus reiterats arrestos per consum de drogues no van ser més que una cortina de fum sobre el veritable motiu de la implacable persecució soferta per Holiday per part dels agents federals: impedir que la seva cançó antiracista «Strange Fruit» arrelés en les consciències dels nord-americans. Per descomptat, van fracassar, i des de 1978 «Strange Fruit» ocupa un lloc d’honor en el Passeig de la Fama dels Premis Grammy

RESPECT
29 de novembre 2022 · 20:00 Hores

Teatre Mar i Terra.

És la història de com la llegendària Aretha Franklin va trobar la seva veu enmig del turbulent panorama sociopolític de la dècada dels seixanta als Estats Units. La guanyadora de l’Óscar Jennifer Hudson, triada per A. Franklin, encapçala un repartiment estel·lar que inclou Forest Whitaker (Millor Actor per «L’últim rei d’Escòcia» el 2007), Mary J. Blige, Marlon Wayans i Tituss Burgess.

«Aretha Franklin estimava al poble negre. Igual que jo. Volia assegurar-me que la gent de color se sentís estimada en aquesta pel·lícula de la manera en què està filmada; intentem brindar-los als personatges temps i espai per a viure la seva vida, respirar i desplegar-se. Fa massa temps que sentim blancs dient-nos qui som, i aquesta era la nostra oportunitat de definir-nos a nosaltres mateixos. Aquesta autenticitat es reflecteix en cada pla de la pel·lícula». Així presenta Liesl Tommy, la directora de ‘Respect’, la seva primera pel·lícula, que recull la vida d’un dels grans ídols de la comunitat negra i d’una de les grans veus del soul, Aretha Franklin (1942-2018).